Bornholm – solskins-, outdoor- og gourmetøen

Bornholm ligger tættere på, end du tror: Kun 80 minutter med hurtigfærgen fra Ystad i Sverige (og dermed mindre end tre timers kørsel fra det indre København) – eller 35 minutter med direkte fly fra Københavns lufthavn (70 minutter fra Billund).

12234-2493016Klipper

Når du kommer til øen, så kan du slappe af fra storbyens stress og jag – og opleve idyllisk fred og ro, masser af flot og enestående natur. Bornholm byder på lange og børnevenlige sandstrande langs sydkysten, hvor sandet er så fint, at det tidligere blev brugt i sandure og som korrektursand i officielle dokumenter. Mod nord og øst derimod, viser øen sig fra den lidt mere barske side, her er der høje og ru granitklipper som ikke findes andre steder i Danmark.

14183-2492180Stenbrud

Langs hele den bornholmske kyst finder du fine vandrestier, som indbyder til at gå hele Bornholm rundt – hvis du har mod på det, ellers kan man fint dele vandreturene op og udforske et lille område af gangen.

bornholm-on-the-rocks-187-2413595Mountainbike

Klippeøen er et sandt paradis for outdoor-fans. Her kan du prøve alt fra klippeklatring i nedlagte granitbrud eller klatre på en bane højt over jorden i trætoppe, cykle ad de fine bornholmske landeveje og cykelstier (og prøve kræfter med de bornholmske bakker) eller du kan deltage i et eller flere af de mange fitness-løb af forskellig sværhedsgrad.

13478-2492155Stenbrud

Er du til udendørsaktiviteter på vandet, så lad dig friste af rigtig gode surfstrande ved Balka, en havkajak-tur langs Hammerens kyst eller gå på jagt efter den bornholmske havørred.

16299-2412097Lystfisk

Bornholm har udviklet sig til et sandt gourmet-mekka, hvor lokale råvarer står i centrum for madlavningen. Du kan eksempelvis smage på lokalt brygget øl fra øens fire mikrobryggerier, gå på besøg hos vinbonden eller prøvesmage den bornholmske paradisæblesnaps. Hvert år i september arrangerer gaarden – Bornholms regionale madkulturhus passende hertil en ægte brændevinsfestival.

gaarden-bornholms-madkulturhus-2480194Gaarden – Bornholms mad- og kulturhus

Hvad enten du går en tur i naturen eller besøger en af de mange bornholmske restauranter, så vil du altid møde eksempler på det rige og mangfoldige bornholmske spisekammer. Du kan få alt fra de klassiske røgede sild, garneret med en rå æggeblomme, radiser og en skive rugbrød med smør til, når du vælger at få serveret en gang Bornholmerbank på Bornholms eneste Michelin-restaurant. Og ”Sol over Gudhjem” er ikke blot navnet på førnævnte silderet, men er også en stor kokkekonkurrence, som finder sted hver sommer i slutningen af juni på Gudhjem havn. Hovedfokus her er også bornholmske råvarer.

12642-2488805Svaneke

Når du trænger til at gøre andet end at nyde de mange bornholmske lækkerier, så kunne du tage dig tid til at opleve de mange bornholmske seværdigheder. Der er de klassiske af slagsen, som Nordeuropas største borgruin Hammershus eller de fire flotte rundkirker, som alle er fra middelalderen. Er du på Bornholm med familien, så besøg fx oplevelsescenteret Bornholms Middelaldercenter eller se dinosaur-udstillingen på NaturBornholm.

15214-2431163Hammershus Borgruin

Du kan tilbringe din ferie i familievenlige sommerhuse tæt på stranden, i moderne lejligheder eller overnat på en af de mange hyggelige pensionater, hoteller eller vandrehjem. Vil du vågne op til fuglekvidder og flot natur, så kunne du passende overnatte på en af øens mange moderne campingpladser, nogle byder endda på luksushytter med havudsigt. Der er aldrig mere end en halv time til næste oplevelse, uanset hvor på Bornholm du overnatter.

28746-2492542Hammeren

Tekst og billeder af: Destination Bornholm

0 Kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*