Brunch i Istanbul: 5 lækre, prisvenlige restauranter

Glem alt om en hurtig omgang mysli eller croissant på vejen. Du er i Istanbul, og tyrkerne yder brunch eller morgenmad fuld retfærdighed. Morgenmaden må tage sin tid – og den skal være mættende. Her får du de mest interessante facts om brunch og morgenmad i Tyrkiet, og fem lækre, prisvenlige restauranter hvor du kan få en lækker brunch i Istanbul.


Leder du efter en lækker omgang brunch i Istanbul? I Tyrkiet eksisterer brunch ikke som begreb – men funktionen og stemningen er den samme hos de mange ”Kahvalti”-spisesteder i Istanbul.

nyd en fed morgenmad i tyrkiet

via unsplash.com

Tyrkernes morgenmadskultur

I Tyrkiet foretrækker man en rig morgenmad. ”Kahvalti”, der betyder morgenmad, oversætter til ”før kaffe”, og skal forstås som maden, man spiser før kaffen, så den ikke drikkes på tom mave. Her er morgenmaden ikke bare en nødvendighed, det er en måde at samle familien på, hvor man ofte sidder i flere timer efter morgenmaden og drikker kaffe eller tyrkisk te.

Istanbul kaldes broen mellem Europa og Asien – både geografisk og kulturelt. I den moderne storby kan du derfor være sikker på at få en europæisk eller amerikansk oplevelse af maden lige så vel som tyrkisk – og ofte samtidig.


Leder du efter de 5 brunchrestauranter i Istanbul? Så scroll længere ned på siden.

Hvis du føler dig inspireret til et ophold i historiske Istanbul – så tjek fly til Istanbul ud her!


Tyrkisk morgenmad og brunch er kendt for at servere flere mindre retter på en gang, eller med andre ord ”serpme kahvalti”, der oversættes til ”at sprede morgenmad”. Du kan ofte også bestille en ”kahvalti tabagi” – en morgenmadstallerken, hvor du får ost, marmelade, grøntsager, frugter, olivener og jambon/sucuk.  Specielt er kirsebærsyltetøj og figner-marmelade populært. Hvis du ikke allerede har prøvet de kendte morgenmadsretter, menemen, æg i sucuk, eller börek med en kop tyrkisk te, så går du glip af noget.

Sammenlignet med europæisk og amerikansk kultur er tyrkisk morgenmad generelt mindre sødt og mere saltet. Det betyder dog ikke, at du ikke kan få serveret nutella, pandekager, vafler og latte. Tværtimod, så er tyrkisk morgenmad og brunch i Istanbul en brunch, der rummer det hele. Denne type morgenmad og brunch får du hos langt de fleste cafeer og restauranter i Tyrkiet.


Vidste du?

At der ikke er en frokostkultur i Tyrkiet, som vi ser den i andre lande. Man skelner ofte mellem morgenmad og aftensmad, og alt ind imellem er ikke defineret på samme måde. Det tyrkiske køkken bærer i højt grad præg fra det gamle Osmannerriges køkken, og dengang fik man også to måltider. Når du sidder og skal til at bestille din brunch, vil du i menuen finde retter, som tyrkerne betragter som morgenmad.


  1. Van Kahvalti Evi

På Van Kahvaltı Evi kan du finde næsten alt hvad en tyrkisk brunch og morgenmad indebærer – med et touch af byen Van’s specielle madkultur. Denne hjemlige og hyggelige cafe ligger tæt på den populære çay bahçesi (te-have) i Cihangir. Cafeen har sit navn fra den tyrkiske by, Van, der er et af verdens ældste byer. Byen er kendt for højslette, gadekatte med flerfarvede øjne, og måden de serverer morgenmad på, som er velkendt over hele landet.

Du kan få serveret menemen, der består af æg, grøn pepper, løg og tomater. En anden populær ret er sucuk i æg eller ”sucuklu yumurta” som består af stærke tyrkiske pølser og røræg, og ”börek”. Få din börek med ost, spinat, kartoffelmos eller kød.

Van Kahvaltı Evi i Istanbul er ligesom mange andre spisesteder i Van kendt for at servere naturlige produkter med ægte honning fra Van, forskellige varianter af ost, marmelader, olivener og meget mere. Restauranten serverer velsmagende oste krydret med byens helt specielle urter.

 

Kılı Ali Paşa Mahallesi, Defterdar Ykş. 52/A

34425 Beyoğlu/İstanbul, Tyrkiet

 

  1. Brunch i en tændstiksæske – Kibrit Kutusu Cafe

 

Brunch i en tændstikæske? Kibrit Kutusu Cafe, der betyder ”tændstikæske”, og er en af de elskede cafeer i Kadıköy. Omringet af bøger, digte og billeder tilbyder Kale Cafe en vintage stemning med flotte dekorationer i cafeen. Menuen er fyldt med billige retter, hvor du kan vælge mellem morgenmad, pastaer, sandwiches, salater og desserter.

Cafeen er placeret i Kadıköy, der ligger i den asiatiske del af Istanbul. Hvis du elsker teater, musik, koncerter og kunst, er Kadıköy det bedste område i Istanbul. Gaderne i Kadıköy er helt specielle, og du vil se masser af gadekunst og smukke blomster på gaderne.

Kibrit Kutusu Cafe fungerer også som et lille te-hus for lokale, hvor du finder en lang række af forskellige te-specialiteter. Deres cheesecakes, mynte-filterkaffe og specielle dessert kaldt Kaymakçina er blandt de populære. Cafeen inviterer til en hjemmevarme og serverer i store portioner. Stemningen i cafeen er helt speciel.

 

Osmanağa Mahallesi, Ali Suavi Sk. No:3

34714 Kadıköy/İstanbul, Tyrkiet

 

  1. Simit Sarayı

 

Verdens første og eneste simit-kæde. Cafe- og bagerikæden Simit Sarayi findes også i bl.a. Holland, Tyskland, Sverige og England, Du kan finde den populære bagericafe flere steder i Istanbul. De har en stor menu og serverer både morgenmad, frokost og aftensmad. Historisk var udgangspunktet var at servere den populære tyrkiske simit – en sprød bagel med sesamfrø på. I dag serverer Simit Sarayi börek, ruller, sandwiches, toast, burgere, pizza, pastaer og manti – tyrkisk ravioli. Med andre ord er Simit Sarayi rig på menuen.

Priserne er på bunden, smagen er i toppen. Drik en frisk lemonade eller milkshake og bestil en af de mange desserter som Simit Sarayi serverer. Når du træder ind i enhver Simit Sarayi vil du opleve en hjemlig stemning med sofaer, rolig lys og masser af plads.

 

  1. Göze Sarıyer Cafe

brunch i istanbul eller konstantinopel

via Göze Sarıyer Cafe

Hvis du vil spise din brunch i en restaurant med en enestående udsigt, kan du tage til Göze Teras Cafe. Her kan du nyde din brunch med udsigt til Bosporus-strædet, og transporten hertil er også nem. Cafeen ligger højt oppe og er en terrassecafe, og du vil her opleve en mere rolig og mindre stresset Istanbul med udsigt til vandet og naturel.

Du kan både få serpme kahvalti (det var en tallerken med mange lækre morgenmadsretter) og åben buffet til morgenmad. Derudover serverer Cafeen alle slags måltid. De har et kæmpe dessertbord, hvor du kan vælge mellem kager, småkager, tyrkiske desserter og meget mere. Cafeen er pyntet fint med lanterner, roser og cafeen er rig på flotte farver. Med andre ord er cafeen 100% instagram-worthy. Der er masser af plads i cafeen og du kan derfor være helt sikker på at der vil være plads til dig og flokken.

Merkez Mah., Mesarburnu Cd No:8 D:1,

34450 Sarıyer/İstanbul, Tyrkiet

  1. Kahve6

Kahve6 er et af de steder, hvor du vil sidde timevis. Når du går ind ad de fine grønne døre, står du i deres stue, hvor du kan sidde ved de farvede stole og mønstrede borde. Længere inde i cafeen kan du gå ud til deres grønne botaniske have, der er hyggelig og helt forfriskende. Her kan du også spise din brunch, mens du lytter til det lille springvand, der giver en rolig følelse. Kahve6 er det helt ideelle sted til dig, der vil slappe lidt af.

Deres omelet med champignon og småkager er meget populær, og du kan vælge mellem mange typer af morgenmad. Kan du spise en hel hest (ikke bogstaveligt talt), så vælger du ”dolu dolu kahvalti”, der betyder masser af morgenmad, og du vil her få serveret lidt af det hele. I menuen finder du også en veganer-morgenmad, havregrød, hjemmelavet granola, forskellige typer af røræg, ”Lorlu gözleme” som er tyrkiske pandekager med honning og creme og meget mere. Foran cafeen kan du endda købe fint vintagetøj, hvor du vil finde tøj, hatte og tasker.

Cafeen ligger i Beyoğlu, der ligger tæt på Taksim Square, Dolmabahçe Paladset, Galata tårnet og Istiklal Caddesi. Derudover er Beyoğlu kendt for sine rolige kvarterer. Cafeen er højt elsket af lokale, og det er bestemt et af de bedste steder, du kan spise brunch i Istanbul.

 

Kılıçali Paşa Mahallesi, Akarsu Caddesi Anahtar Sokak 13/A

 34425 Beyoğlu/İstanbul, Tyrkiet

 

0 Kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*