En forretningstur i Island – set gennem en islændings øjne. Dag 3: Husavik – Asbyrgi – Myvatn

Jeg vågnede supertidligt, for jeg var virkelig spændt på at skulle udforske kløften Asbyrgi, der ligger i området Jokulsargljufur i Vatnajokull Nationalpark. Jeg har set kløften på billeder masser af gange, og mine venner har også fortalt mig, hvor fantastisk stedet er. Turen til Asbyrgi er ligetil – bare følg skiltene, som du støder på, når du kører mod Egilsstadir. Det er fordelen ved at køre i Island – det er virkelig nemt, for der er kun én vej! Næsten, i hvert fald. Udfordringen er nok at huske navnene, for de kan være indviklede for udlændinge, har jeg hørt. Jeg synes, det er nemt, f.eks. den berømte vulkan Eyjafjallajokull. Det er da ikke så svært, vel?

Det tager ca. en time at køre fra Husavik til Asbyrgi. Fordelen ved at køre tidligt var, at der ikke var andre på vejene, så køreturen gik hurtigt. Der er nok ikke så stor risiko for at havne i en trafikprop, hvis man kører på det tidspunkt.

Jeg var der før kl. 9, og turistcentret var ikke åbent endnu, men jeg mødte nogle, der arbejdede der, og de lod mig komme ind for at kigge på et kort. Min oprindelige plan var at køre videre fra Asbyrgi til vandfaldet Dettifoss, men jeg vidste, at der var risiko for, at vejen var lukket pga. vejarbejde, og det var den tilsyneladende også. Jeg ville rigtig gerne se Dettifoss, og den eneste anden mulighed var at køre tilbage gennem Husavik forbi søen Myvatn til Dettifoss. For at kunne nå det valgte jeg at spare lidt tid ved at løbe en tur i Asbyrgi, da jeg er vant til motionsløb. Området var bestemt køreturen værd, så det var kun fordi, jeg ikke havde så meget tid, at jeg valgte at løbe en tur.

Jeg startede med at se den lille maleriske sø Botnstjorn, som ikke ligger længere væk, end at man sagtens kan gå derop.

Når man vandrer i Asbyrgi, er det nemt at vælge, hvor lang ruten skal være. Jeg valgte den 25 meter høje klippe Eyjan som mit mål. Navnet betyder “øen”, og den er med til at give kløften sin karakteristiske hesteskoform. Det tog mig ca. 35 minutter at løbe turen, og hvis man går, tager det en times tid.

Efter denne dejlige oplevelse i Asbyrgi var tiden inde til at køre tilbage gennem Husavik til Myvatn for at opleve gejseren i Namaskard, Dettifoss og ikke mindst naturbadene Jarðböðin, som nærmest er en mindre udgave af Den Blå Lagune i det sydlige Island, bare uden alle turisterne!

Endnu en gang var køreturen en oplevelse i sig selv. Jeg havde aldrig troet, at det kunne være så skønt at køre alene rundt i Island. Udsigten var så fantastisk, at jeg har svært ved at udtrykke det. Man er ganske enkelt nødt til at opleve det selv!

Søen Myvatn var også et overvældende syn. Solen skinnede, og vejret var perfekt. Jeg besluttede mig for at køre lidt rundt og kigge mig omkring, før jeg tog ud for at se gejseren. Turen rundt om søen er ca. 36 km lang, og det er en hyggelig tur.

Køreturen fra Myvatn til gejseren i Namaskard er kort og tager ca. 20 minutter. Gejsere hedder i øvrigt “hverir” i islandsk. Der var ikke så mange mennesker ved gejseren, som man ville forvente på den kendte turistrute i det sydlige Island, der kaldes Den Gyldne Cirkel. Hvis du gerne vil udforske Islands ægte natur og ikke bare følge i millioner af andre turisters fodspor, skal du tage til det nordlige Island i stedet for mod syd. Jeg var glad for, at jeg tog herop, for jeg ville gerne opleve den mere uberørte natur i den nordlige del af landet. Gejseren lugtede ikke særlig godt på grund af gasserne fra jordens indre, men det er jo en del af oplevelsen. Til gengæld er det fascinerende at tænke på, at al den energi kommer inde fra jorden. Det er i øvrigt en islandsk tradition at bage brød ved hjælp af varmen fra undergrunden – de kaldes hverabraud. Du kan spørge på dit hotel, hvor du kan smage det.

Efter at have set den imponerende gejser i Namaskard var tiden inde til at opleve Dettifoss. Dettifoss er det vandrigeste vandfald i Europa. Det tog mig ca. en halv time at køre fra gejseren til Dettifoss. Det var nok de længste 30 minutter i mit liv, så spændt var jeg på at se vandfaldet for første gang. Det er nærmest umuligt at besøge alle vandfald i Island, for der er flere tusinde. Men Dettifoss er det næstmest populære vandfald i Island efter Gullfoss, der ligger i den sydlige del af landet (hvor alle de andre turister tager hen!).

Lad mig bare nøjes med at sige, at Dettifoss var overvældende. Få minutters gang fra Dettifoss ligger der et mindre, men flot vandfald, der hedder Selfoss, så det kiggede jeg selvfølgelig også på.

Sikke en dag! En af de bedste dage indtil videre.

Jeg besluttede at runde dagen af med en tur til naturbadene, som ligger på vejen tilbage til Myvatn. Det er som en mindre udgave af det kendte turiststed Den Blå Lagune. Fordelen ved naturbadene ved Myvatn er, at der ikke er lige så mange mennesker, og de minder om, hvordan Den Blå Lagune var indtil for få år siden. Det kan jeg virkelig godt lide. Det koster også kun halvdelen af et besøg i Den Blå Lagune.

Efter denne helt igennem fremragende dag var det på tide at tage tilbage til hotellet og få noget aftensmad. Jeg spiste en dejlig cæsarsalat på Hotel Reynihlid. Ja, jeg ved godt, det ikke er særlig inspirerende, men jeg trængte til noget grønt efter at have spist pizza i Saudarkrokur og pasta i Husavik.

Der er masser af ting at foretage sig i nærheden af Myvatn. Hvis du har planlagt 2 overnatninger ved Myvatn, kan jeg anbefale, at du bruger den anden dag til at tage til vulkanen Askja. Det er en god destination for en endagstur fra Myvatn. Men der er masser af andre spændende ting at vælge imellem. Se her.

Expedia
1
0

0 Kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*