Detroit – genfødslen af et amerikansk ikon

Kender du det, når du længe gerne har ville se en kunstnerisk film på Netflix, men tidspunktet aldrig har været helt rigtigt? Sådan har vi det med Detroit, Michigan, som har været på vores “to-do-liste” i årevis.

 

Vi har lyttet opmærksomt, når historierne om byen har ændret sig fra at omhandle en moderne spøgelsesby til en by under fornyelse og genoplivning. Ligesom fortællingerne har vores interesse for Detroit også ændret sig. Før var vi fascinerede af en by i forfald – noget der virkede så uvirkeligt for en by i USA – men nu er vi mere fascinerede af, at samme by har taget form som et amerikansk ikon, der er tilbage i rollen som trendsætter og kulturskaber.

 

Adskillige begivenheder har fået os til at indse, at 2016 er året, hvor vi skal besøge den såkaldte Motor City. Det skal vi af tre grunde:

  1. Arkitektur.Vi var godt klar over, at Detroit har en del historisk arkitektur, men vi vidste ikke, hvor signifikant byens arkitektur egentlig er. Når vi forestiller os Detroit, tænker vi på det enorme Renaissance Center, der tordner sig op over Detroit River, hvilket ser imponerende ud på billeder, men ikke er noget vi har gået og været ivrige efter at se tæt på.

Men der åbenbart meget, vi skal udforske! I 2016 bliver U.S. Pavilion ved Venice Biennale,(en global udstilling for innovativ arkitektur) helt og aldeles dedikeret til Detroits vigtighed og rolle i forbindelse med at opbygge en moderne by. Pavillonen kommer til at udforske de forskellige måder, hvorpå byen, der engang var kendt som “USA’s centrum for fantasi”, nu fungerer som testområde for byfornyelse og en katalysator for at skabe urban kultur for kommende generationer.

  1. Mad. Ud fra hvad vi har læst, er der lidt af en madrenæssance under opsejling i Detroit, hvilket passer meget godt på en by, der er ved at komme ovenpå. Noget, der især har vækket vores nysgerrighed, er pop up-restauranterne, som lader til at skubbe til den kulinariske innovation. En af dem er (revolver), som afholder yderst populære Table d’hôte-middagsselskaber, hvor en række gæstekokke kigger forbi.

Udover restaurantscenen har vi læst om noget, der virker helt usandsynlig for en stor by: Urbane bondegårde. Detroit har åbenbart masser af åben plads inden for sine massive grænser (omkring 360 kvadratkilometer), og noget af det skyldtes destruerede bygninger, der har måtte lade livet til fordel for bymæssige græsgange. Som resultat heraf er nationens største urbane landbrugsbevægelse blevet født, og flere af områdets restauranter får nu deres afgrøder direkte fra disse gårde. Nogle gårde, f.eks. Food Field, sælger også ud af deres grøntsager på Detroits historiske Eastern Market.

  1. Kunst.Kunstnere har længe spillet en vigtig rolle for den urbane genoplivning. Vi har set det i næsten alle de byer, vi har besøgt: Fremspirende nabolag, hvor forladte lagerhaller er blevet til teatre og kunstmuseer, hvilket både understøtter og giver plads til det sociale løft (og skubber de kunstnere ud, som egentlig lagde grundstenene til forandringen, men nok om det). Det er således ikke nogen overraskelse, at kunstnerne spiller en hovedrolle i Detroits genfødsel.

Vi har læst om en kultur, der stortrives og synes helt uhindret, når det kommer til kunstnerisk udtryk. Miljøet fungerer endvidere som skabelon for en type kunst, vi ikke ser andre steder, f.eks. pop up-skulpturparker og forladte huse, der bliver forvandlet til installationskunst. Men sådan noget holder ikke selvfølgelig ikke for evigt.

Det er blevet Detroits tur til at komme forrest i køen.

No Vacation Required

Kent og Caanan beskriver sig selv som tilfredsstillelsesfanatikere, der har ændret deres liv, så hver ny dag kan være en ønskedag. De startede en virtuel forretning for at kunne rejse, give noget tilbage og arbejde hvor som helst i verden med det, de elsker. Deres yndlingsemne at skrive om er rejser for homoseksuelle, naturoplevelser, rejsens teknologiske side, formålsfulde jordomrejser og luksusrejser for dem, der ikke er kræsne. På siden No Vacation Required skriver de to også om deres liv, zigzaggende rejser og fantastiske eventyr. Tjek siden ud, hvis du vil læse historier og måske blive inspireret til at lægge dit liv om og lave din egen version af “ferie ikke påkrævet”.

 

0 Kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*