Marrakesh

Marrakesh er en by, der overvælder sanserne på den mest charmerende måde. Det er uld i røde, gule og Majorelle-blå farver, der hænger til tørre. Det er lyden af torvets vandbærere med de ringende bjælder. Det er de rå kanter på et antikt tæppe eller det glatte læder på en ny sko. Det er smagen af søde appelsiner og store portioner tagine. Det er duften af safran og mynte, der hænger i luften. Og den bedste måde at opleve det hele på er ved at udforske markederne.

Omkring Marrakeshs centrale torv Jemaa el-Fnaa ligger der en labyrint af shoppinggader, som også er kendt som soukerne. Før i tiden havde hver gade eller souk sit eget håndværk, men i dag er grænserne mere udviskede, og mange butikker tilbyder en bred vifte af varer. Uanset om du er på udkig efter en bestemt marokkansk souvenir eller blot kigger dig omkring, er soukerne et af højdepunkterne under dit besøg i Marrakesh. De fleste souker har åbent hver dag fra kl. 07.00 til 18.00 (nogle holder åbent til hen på aftenen til ære for turisterne), men det er bedst at shoppe tidligt om morgenen eller først på aftenen, da det kan være meget varmt midt på dagen, afhængigt af årstiden. Vil du have mit råd? Vær ikke bange for at fare lidt vild. Du ved aldrig, hvilke skatte du falder over.

På alle de nævnte markeder er det sandsynligvis nødvendigt at prutte om priserne for at gøre en god handel. Selvom nogle handlende lægger ud med meget høje priser, er det helt i orden at forhandle sig frem til en pris, som alle parter er tilfredse med. Normalt kan du tilbyde halvdelen af det nævnte beløb og forhandle videre derfra. Jeg er ofte endt med at drikke et glas myntete med sælgeren efter en vellykket forhandling.

Der sælges smykker i mange af soukerne, men et af de bedste steder, hvor du kan finde bunkevis af farverige smykker, er Souk Siyyaghin. Uanset om du er på udkig efter traditionelle berbersmykker eller kopier, finder du et stort udvalg af smukke ringe, øreringe, halskæder, armbånd og meget andet, herunder ægte sølv- og guldsmykker.

Mange mennesker kommer til Marrakesh for at finde det perfekte marokkanske tæppe. Det sted, der har det største udvalg, er Criee Berbere – også kendt som Souk Zrabia – ved Rahba Kadima-torvet. Du finder nogle af de smukkeste designs blandt de antikke berbertæpper, men de er samtidig meget dyrere end nye tæpper (selvom de stadig er billigere end derhjemme). Mit tip til tæppeshopping er, at du skal være forberedt på, at det tager lang tid. Det er ikke altid nemt at finde det perfekte tæppe, men butiksindehaverne vil gerne hjælpe dig, hvis du beskriver, hvad du søger efter.

Hvis du trænger til en pause fra den tilsyneladende endeløse labyrint af souker rundt om medinaen, kan du tage til Rahba Kedima-torvet, der også kaldes krydderitorvet. Her kan du købe masser af – ja, du har gættet det – krydderier, men også mange andre varer, som kurve, legetøj, tæpper og nips. Stemningen er mere afslappet her end på det centrale torv, men du kan stadig købe mange spændende ting og nyde et glas myntete på en af caféerne.

Alle, der har smagt marokkansk mad, ved, at den er sprængfyldt med smag. Hvis du vil krydre din egen mad på samme måde, kan du tage til markederne i Mellah (det jødiske kvarter). Her finder du stort set alle krydderier, selvom specialiteten er safran. Hvis du ikke er den store kok eller ikke har lyst til at prutte om prisen, er det også en oplevelse blot at slentre en tur gennem krydderimarkedet. Duften af kardemomme, kanel og cayennepeber er berusende, og der er masser at kigge på. Du kan købe mange krydderier i soukerne tæt ved Jemaa el-Fnaa, men krydderimarkedet i Mellah-kvarteret er mere roligt og også det sted, hvor mange af de lokale gør deres indkøb. Der er desuden gode muligheder for at købe smykker til en fordelagtig pris.

Hvis du kunne tænke dig en lidt anderledes oplevelse, kan du besøge Marrakeshs ugentlige loppemarked Bab el Khemis, der finder sted hver torsdag. Der er ingen garanti for, at du finder noget værdifuldt på dette loppemarked, der ofte beskrives som en blanding af ragelse og skatte – og du skal være parat til at grave dybt i bunkerne – men hvis du har lidt tid til overs i Marrakesh og har lyst til en udfordring, er dette stedet at shoppe.

Dyk ind i Marrakeshs souker, hvad enten du er ude efter parfume, oliven, tøfler, tepotter, røgelse, lædertasker eller noget helt andet, og få en både sjov og kaotisk oplevelse. Mit råd er, at du bevæbner dig med et åbent sind, eventyrlyst, en håndfuld dirham og et rigtig godt kort over området.

 

Post By – Brenna Holeman – Thisbatteredsuitcase

0
0

0 Kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*