Michelin-kok: Her er de restauranter i København og Helsinki, som du bør besøge

Den finske Michelin-kok Toni Toivanen er en sand superstjerne, når det kommer til det nordiske køkken. Den 27-årige kok kommer oprindeligt fra Helsinki og har allerede arbejdet som kok og chefkok i nogle verdensklasse restauranter i Helsinki og København. I øjeblikket arbejder han i New York. Toivanen har blandt andet arbejdet for den københavnske restaurant Noma, da den blev bedømt som verdens bedste restaurant.

Før hans tid hos Noma arbejdede den unge kok som chefkok hos Finlands eneste to-stjernede Michelin-restaurant, Chez Dominique, der lukkede tilbage i 2013.

 


Billede: Toni Toivanen

I dag arbejder Toivanen som chefkok på Manhattan i New York. Samtidig med denne stilling har han også et madkonsulentfirma ved navn Sandlåda i Finland.

Toivanen blev inkluderet i Forbes 30 under 30 Europe liste, hvor nogle af de 30 mest inspirerende personer under 30 år bliver medtaget.

Det er vidst sikkert at sige, at når det kommer til gastronomi, så ved Toivanen, hvad han taler om. Hans mange års erfaring fra diverse Michelin-restauranter har givet ham unikt know-how inden for den Skandinaviske spise.

Vi har talt med Toni Toivanen for at høre hans anbefalinger omkring restauranter i København, Helsinki og New York. Læs med herunder og se hvilke steder, du bør besøge.


Kokkens anbefalinger om restauranter i København

Da Toivanen arbejdede for den verdenskendte københavnske restaurant Noma, krævede hans arbejde naturligvis, at han var bosiddende i den københavnske hovedstad. Her fik han muligheden for at smage på nogle af de bedste restauranter i København: ”Mirabelle Bakery er en af mine favoritter. Christian Puglisi er en italiensk kokke-legende, der blev i København efter sin tid hos Noma. Først åbnede han den en-stjernede Michelin-restaurant Relæ og herefter restaurant Manfreds. Bæst og Mirabelle Bakery er de to nyeste tilføjelser til hans række af restauranter i København. Samtlige steder er utroligt gode”.

Herudover kan Toivanen også anbefale champagnebrunch hos Nimb og Marchal. Nimb ligger ved Tivoli i København og Michelin-restauranten Marchal ligger i stueetagen på Hotel d’Angleterre: “Der er intet, der starter ens søndag bedre end champagne og klavermusik ved en smuk pejs”.


På Mirabelle Bakerys hjemmeside beskriver de sig selv som “mest spisested, meget bageri, en del takeaway og en smule deli”. Så du kan både få mad, bagerprodukter samt delikatessesager. Restauranten er placeret i hyggelige omgivelser på Nørrebro.

Mirabelle Bakery byder på en lang række af lækre og økologiske retter med hjemmelavet friskt pasta, grønt og nogle andre af husets specialiteter.

Mirabelle Bakery er uden tvivl et besøg værd for alle madelskere, der skal besøge København.

Læs endnu mere om København og dine muligheder i byen her.


Billede: Mirabelle-bakery.dk. Foto af: Mikkel Heriba©


Anbefalinger til restauranter i Finland

Når det kommer til hans tidligere hjemby, Helsinki, har Toivanen ligeledes nogle gode anbefalinger: ”Faktisk bør man tage lidt udenfor Helsinki til en lille by i nærheden ved navn Lohja. Her finder du restauranten Mikko Utter, som i øjeblikket er den bedste restaurant i Finland, hvis du spørger mig. Restauranten har kun plads til otte besøgende, men den er et besøg værd grundet sin unikke stil. De tilbyder noget, som du ikke vil finde nogle andre steder i Finland.”

Der ligger også mange lækre restauranter i Helsinki og hovedstaden er generelt bare en meget charmende by, hvis du spørger den unge kok: ”For mig er de bedste øjeblikke i Helsinki, når jeg får en kaffe og en kanelsnegl om morgenen på en af markedspladserne. Og når dagen bliver mørkere, så nyder jeg at tilbringe min tid på vinbaren BasBas, hvor man bliver serviceret af ejerne Kalle og Niki.”


Mikko Utter er opkaldt efter sin ejer og eneste kok. Restauranten er et lille og hyggeligt sted placeret i centrum af den lille by Lohja. Restauranten blev åbnet i 2015 og har været anmelderrost lige siden.

Mikko Utter har et fascinerende reservationssystem, der fungerer ved at gæsterne køber ”middagsbilletter”, ligesom man ville gøre ved et teater- eller operashow. Billetterne for hele aftenen og den flerretters menu koster mellem 450 og 550 kroner.

Byen Lohja ligger omkring 50 km uden for Helsinki, men det er let og billigt at komme derhen med bus fra Helsinkis hovedstation Kamppi.

Find aktiviteter og overnatningsmuligheder i Helsinki.


Billeder: mikkoutter.fi©


New Yorks eksklusive spisemuligheder

Toivanen flyttede for nyligt til New York, men har allerede massere af gode råd til alle, der skal til ”The Big Apple” i den nærmeste fremtid: ”Når du skal spise fint i New York, skal du være forberedt på at bruge en del penge. En hel del faktisk. I de finere restauranter vil du typisk komme til at bruge mindst 400 dollars pr. mand (red. over 2600 kroner). Og dette beløb kan snildt blive 500 dollars (red. 3300 kroner). Men hvis du virkelig vil prøve New Yorks bedste spiseoplevelse, så bør du besøge restaurant Masa. Det er det bedste af det bedste. Og samtidig det dyreste.”

Der er dog også andre charmende steder ifølge Toivanen: ”Der findes nogle små græske kroer i Astoria i Queens, som jeg virkelig har forelsket mig i. Frisk mad fra havet, salater, oste, tzatziki og ouzo. Fantastisk atmosfære og stederne er altid fulde, og når du går igen, har du endda penge tilbage i din pung.”


Den trestjernede Michelin-restaurant Masa er opkald efter skaberen Masa Takayama og er i øjeblikket den dyreste restaurant i hele USA. En middag for to uden noget ekstra koster hele 1300 dollars eller næsten 8.600 kroner. Du får dog valuta for pengene. Ingredienserne der bliver brugt på Masa er de mest eksklusive og bedste på markedet.

Ifølge madeksperter har restauranten formået at opretholde sit sublime niveau, siden den slog dørene op tilbage i 2004. Så hvis du finder dig selv i New York med en masse penge på lommen og er sulten efter en verdensklasse madoplevelse, så bør du overveje at besøge Masa og bestille deres verdenskendte sushi.

Du kan læse mere om New York her.


Billede: Masa Takayama, af Masa©.


0
0

0 Kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*