Nordisk morgenmad

En typisk English breakfast består af bacon, stegte pølser, røræg og baked beans. Amerikanerne spiser pandekager med både bacon og sirup i mens tyskerne spiser toast med marmelade eller skinke. Morgenmad varierer fra land til land og  i Norden er vi kendt for at være ens når det kommer til vores finurlige spisevaner. Vi har nogenlunde samme idéer om hvad der er sundt og godt og spise om morgenen. Har du nogensinde tænkt over hvad svenskerne og finnerne spiser til morgenmad? Her kan du blive klogere på spisevaner i Norden.

Norsk morgenmadsbord

Foto: Per Arne Slotte (paslotte), via Flickr

Norsk frokost (Ja, frokost betyder morgenmad)

Nordmændene kan lide det simple, og ser sig tilfreds med et par skiver mørkt brød med ost, skinke eller smurt med leverpostei eller en omgang makrell i tomat. Det er også almindeligt at drikke et glas mælk til morgenmad, især for børn og de får også en skefuld fiskeolie med på vejen i stedet for at tage vitaminer. Spiser man ikke brød spiser man havregryn, mens bacon, æg og pandekager mere er til specielle lejligheder som fødselsdage.

Islandsk morgunverður

Det kommer måske ikke som nogen overraskelse: Islændinge elsker skyr ([skɪːr]) til morgenmad. Skyr kom til Danmark i 2006 og har siden været en kæmpe succes og det fås i dag i mange forskellige varianter blandt andet mango, passion, ingefær, blåbær, jordbær, hindbær og rabarber. Skyr er et syrnet surmælksprodukt med højt proteinindhold og lav fedtprocent. I Island findes der ingen grænser for hvad skyr kan bruges til, for ud over at være morgenmadsprodukt nummer ét bruges det til desserter, som dyp, mayonnaise, hotdog-fyld til dine pylsur (pølser). You name it!

Finsk aamiainen

Finnerne spiser gerne et par skiver ruisleipä (mørkt surbrød) med ost, kødpålæg som skiveskåret skinke og kødpølse, og agurk-og tomatskiver, krydret med peber. Ofte spiser man også noget yoghurt med smag til. Nogen finnere spiser havregrød med sukker, smør og nogen gange marmelade. Finnerne er et folkefærd med fokus på sundhed, så ligesom der i Danmark ofte bliver stillet spørgsmålstegn ved hvad der er sundest, er ovenstående morgenmad den traditionelle finske morgenmad.

Svensk frukost

Svenskerne spiser polarbröd og knækbrød (selvfølgelig!) med skiveskåret ost og en smule peberfrugt på toppen. Filmjölk (surmælk) er en anden svensk favorit (i Nordsverige siger man bare ”fil”), i filmjölken kommer man müsli, nødder, frø, banan og andre lækre morgenmadsgodter i. Jordgubbskräm er en anden typisk morgenmadsspise i Sverige, det er en jordbærgrød lavet på friske jordbær og sukker, og kan også købes på karton. Til den tilsætter man hvilken som helst mjölk. Smaklig moltid!

Knækbrød med ost

Foto: Lasse Six, via Flickr

Er du blevet inspireret til en morgenmad med et lille twist eller har du input til hvad en nordisk morgenmad skal indeholde? Så skriv en kommentar her på siden eller send os et tweet på @ExpediaDK

 

Billedekilde 1
Billedekilde 2

Expedia
1
0

0 Kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*