Påskefrokost på udebane – Madtraditioner uden for Danmark

Så er det påskeferien ankommet, og det betyder for mange rigtig nok påskefrokost efter påskefrokost med familie, venner, arbejdet og bekendte.

Har du nogensinde tænkt på hvordan det vil være at tilbringe påskefrokosten i et andet land, bliv for eksempel klogere på Spaniens traditionelle påskemad, og find ud af hvad svenskerne drikker til påske. Rejs væk i påsken og smag på Europas spændende specialiteter!

Påskebryg på bordet

Foto: Bernt Rostad, via Flickr

Spansk påskefrokost

Hvad skal vi spise? En typisk påskefrokost i Spanien er typisk delt op i fire eller fem retter. Til forret bliver der ofte serveret en farverig salat eller calamares fritos, som er blæksprutteringe anrettet med citronjuice, hovedretten er typisk lammekød eller lammekoteletter stegt i hvidløg, til hovedretten bliver patatas a la importancia, cremede og velsmagende kartofler, samt alubias verdes con ajo, bønner og hvidløg serveret. Til dessert kan du forvente en crema catalana, den spanske udgave af crème brûlée.

Hvad skal vi drikke? Spaniens ukronede nationaldrik er sangria, drikken kan være lavet på mange forskellige måder, men er i korte træk er sangria en spændende blanding af rødvin og frugt. Derudover kan hvilken som helst hvid-eller rødvin nydes i Spanien fra det nærmeste lokalområde i påsken.

Engelsk påskefrokost

Hvad skal vi spise? Til en påskefrokost i England ville hot cross buns med stor sandsynlighed blive serveret. Hot cross buns er direkte oversat varme kors-boller, bollerne er dekoreret med et kors på toppen, de er søde og lavet med tørret frugt og rosiner, de bliver oftest nydt med smør på, på Good Friday, altså vores langfredag. I blandt de varme retter serveres der kogt skinke, lammeretter, og så går du aldrig galt i byen hos englænderne med en klassisk chicken pie, den berømte kyllingetærte.

Hvad skal vi drikke? Englænderne er en sand te-nation, så derfor skal der skal selvfølgelig drikkes te til påskefrokosten, det er meget almindeligt at så snart der er en form for sammenkomst i hjemmet, så bliver ” the kettle” sat over (varmekedlen). Skal man forsøge sig med de mere alkoholiske drikke skal er gin og Pimm’s lige sagen.

Svensk påskefrokost

Hvad skal vi spise? I Sverige skal du forkæles med slik, Sverige er kendt for deres pick and mix-slik – det må du ikke gå glip af! Påskefrokosten i Sverige kommer i mange forskellige varianter, og på bordet findes alt fra sild, røget laks, kødboller og ægge-ansjos salat kaldet gubbröra til grillet lam og små pølser, så smagsoplevelsen minder nok i virkeligheden ret meget om den danske.

Hvad skal vi drikke? Til påske bliver der sat påskmust på bordet i Sverige, ligesom vi har vores påskebryg, så har svenskerne deres påskmust, men man skal ikke foveksle påskebryg og påskmust, forskellen på disse drikke er at påskmust er alkoholfri, smager og ligner cola.

 

Finsk påskefrokost

Hvad skal vi spise? Det finske køkken er et spændende mix, og inspireret af skandinaviske og russiske køkken.  Generelt er finnerne gode til at kombinere sunde og fiberrige madvarer, specialiteten karjalanpiirakka også kendt som karelska piroger, er en traditionel finsk ret lavet af rugskorpedej, ganske nok rig på fiber men også en rigtig kaloriebombe, fyldet består nemlig af en slags risengrød. Den smager himmelsk, og prikken over i’et må være æggesmøret som bliver serveret ovenpå karjalanpiirakkaen!

Hvad skal vi drikke? Finnerne drikker sima, oftest d. 1. maj, men det er jo farlig tæt på påsken, så sima skal nok falde i god jord i disse forårstider. Ordet sima kan direkte oversættes til mjød, som vi jo godt kender. Oprindeligt lavet på honning og vand, i dag bliver den finske udgave dog lavet med lidt andre ingredienser, vandet er stadig brugt, men honningen er byttet ud med citron, sukker, gær og rosiner.

 

Græsk påskefrokost

Hvad skal vi spise? I mange tusind år har  grækerne eksperimenteret i køkkenet, og grækerne er ovenud stolte af deres resultater. Nu skal vi forkæles, grækerne er verdenskendt for mange velsmagende specialiteter, og ligesom Spanien har tapas, så har grækerne meze, her findes blandt andet den cremede feta, de saftige sorte oliven, den velsmagende tzatziki, med en farlig masse hvidløg, kødboller, kendt under det græske navn soutzoukakia, moussaka, en aubergine-og osteret, for ikke at nævne den cremede og lækre spinattærte.

Hvad skal vi drikke? I Grækenland kan du være stensikker på at få serveret nationaldrikken Ouzo, som er grækernes foretrukne spiritus. Drikken er en anis-baseret (blomst) brændevin, som både bliver serveret før, under og efter maden.

Expedia
1
0

0 Kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*