Påsketraditioner uden for Danmark

Så er påsken lige rundt om hjørnet, og det betyder for de fleste påskeferie, men inden du tager på påskeferie er det selvfølgelig altid en god ide og undersøge det aktuelles lands påsketraditioner, hvis altså de har nogen. Se bare hvilke påsketraditioner Frankrig, England og Tyskland fejrer, og bliv klogere på hvilken tradition, som vi har helt for os selv. Kan du gække hvad det er for en?

Fransk påske

Français Pâques

Pige leder efter påskeæg

Foto: André Mouraux, via Flickr

Som mange andre steder er der stor fokus på mad og drikke ved den franske påske. Et fransk påskemåltid, består tit og ofte af omkring syv forskellige retter, typisk serveres lam og lækre franske oste som brie, blå ost, comté og camembert på bordet.

Påskemorgen (søndag i påsken) jagter franske børn påskeæg, og ligesom mange andre steder er ægget lavet ud af chokolade. Derudover findes en række påskespil, de fleste går ud på at kaste og gribe æg. Disse lege er som regel for de små børn, men de voksne og lidt ældre plejer at have det vældigt sjovt ved også at deltage.

Generelt er påsken en længere ferie i Frankrig, ligesom den er i Danmark. Det er helt normalt at tage en uges fri omkring påskeferien, for at besøge familien. Derfor er en storby som Paris, vældig stille i påskeferien, men derfor er der stadig en masse at foretage sig. I virkeligheden er påsken et perfekt tidspunkt at besøge hovedstaden på.

Engelsk påske

English Easter

Engelsk hot cross bun

Foto: Pete (Comedy_nose), via Flickr

Englændernes påske er ikke ligeså lang som danskerenes, hvis man tæller og sammenligner helligdage, englænderne har Good Friday, som er vores langfredag, og derudover Easter Monday, vores påskedag. Det er dog ret normalt at skolebørn har fri i én til to uger omkring påske-weekenden.

Ved påske i England bruger man tid med familien, og spiser mange måltider sammen. Ved måltiderne ses ofte stegt lammekølle med fyld og friske krydderurter, serveret med kogte grøntsager og en kartoffelret. Til dessert spises gerne chokolademousse eller bare generelt chokolade.

Der spises masser af hot cross buns, som er søde boller lavet med tørret frugt og rosiner, samt et kryds på toppen, altså korset, som symboliserer korsfæstelsen for de kristne. Traditionelt spises hot cross buns på Good Friday (langfredag).

De velkendte påskeæg findes også i England. Det er gerne noget man giver til børnene, og ligesom et hav af andre lande, skal de engelske børn også på jagt efter æg, som påskeharen har gemt.

Tysk påske

Deutsch Ostern

Tysk chokoladelam

Foto: Michelle Tribe, via Flickr

Den tyske påske er noget helt specielt. Det er nemlig helt anerkendt, at de første påsketraditioner med ”Der osterhase”, som er tyskernes påskehare, blev noteret helt tilbage i 1684, så hele myten om påskeharen stammer fra Tyskland. Påskeharen gemmer æg i haven, som børnene så skal finde, dette sker påskesøndag. Der findes et utal af ”osterspiele”, som betyder påskespil, og derudover kan man i alle byer i hele Tyskland finde et Ostermärkte, som er et påskemarked med fine påsketing, pyntede små grene og kviste med små påskeæg på. På ostermärkte ses også det hjemmebagte kager formet som et lam – tyskerne laver nemlig brød og kager (Das Gebackene Osterlamm) op til påske, som skal forestille lam.

Påskesøndag er hviledag, så her tilbringer man tid sammen med familien. Tyskerne har på påskesøndag et kæmpe bål som alle flokkes rundt om, lidt ligesom danskernes Skt. Hans-bål og svenskernes midsommerbål.

Og hvordan er det nu lige at danskernes påsketraditioner ser ud?

Danskerne:

–          Laver gækkebreve, holder påskefrokoster, og får besøg af påskeharen med påskeæg.

En helt speciel dansk påsketradition er gækkebrevene, som oprindeligt indeholdte en vintergæk. Gækkebrevet er klippet med forskellige symmetriske mønstre, og indeholder et rimende digt, og herunder underlinjer med det antal cifre, som er i afsenderens navn, et gækkebrev er nemlig anonymt, og traditionen går på, at hvis personen som får brevet tilsendt kan gætte hvem den anonyme afsender er, så får personen foræret et påskeæg, gætter personen det ikke, går det den anden vej, og afsender modtager et påskeæg.

Frontbillede: Martin Abegglen, via Flickr

Trænger du til at rejse væk i påsken? Se Expedia.dk og bliv inspireret!

Expedia
10
0

0 Kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*