Shawarma – Dens historie og popularitet

Shawarma, döner, durum-rulle eller kebab i pitabrød? – fremmed barn har mange navne. Shawarmaen har i dag fået samme status som andre elskede fast foods som pizzaer og pølsevogne. Hvorfor er den fremmede ret, shawarma blevet så populær i lande som Danmark? I denne artikel kan du læse om shawarma og dens historie og popularitet i Danmark.

shawarma

Via Shawarma Grill House


Hvad betyder shawarma?

Shawarma betyder kød, der drejer rundt på arabisk. Döner kebab er det tyrkiske ord og kan oversættes til grillet kød, der drejer rundt. Ordet kebab betyder stegt kød. Derfor bør kødet kaldes kebab i stedet for kebab-kød – som mange fejlagtigt kalder det.

 

Kebabbens oprindelse – Tilbage i år 1853…

Hvem har æren for den geniale opfindelse? Det er endnu ikke klart, hvem der lagde det saftige kød i pitabrød med dressing, grøn salat og chilisovs. Men en ting der er sikkert er, at den specielle tilberedelse på spyd, stammer fra Tyrkiet.

I Bursa, som er Tyrkiets fjerde største by, boede manden Iskender Bey. Iskender Bey er kendt for at have opfundet den specielle måde at tilberede kebab på. Kebabben er enten lammekød, oksekød eller kyllingekød der er skåret ud i tyndere stykker, og som er marineret og krydret med flere forskellige krydderier. De tynde stykker kommer lag på lag oven på spyddet.

Det adskiller sig fra den traditionelle tilberedning af kødet. Den traditionelle måde at tilberede kødet på, er at ligge det direkte på grillen. Men her mister det noget af saften. Med den nye måde kommer kødet på spyd, og får lov til at beholde saften i sig, mens det drejer rundt. Når kødet så drejer rundt i varmen, er det egentlig kun ydersiden der tilberedes.

 

Shawarmaen i alle dens aspekter

Der er mange måder at lave retten på. Shawarmaen som fast food kommer i mange former. Hvis du ikke allerede har hørt om kebab-boxen, så er det en udgave af shawarma uden pitabrød. Kebab-boxen er endnu nemmere som take-away. Her kommer kødet, salaten, dressingen i en papir-box med enten pomme fritter eller ris i bunden.

Derudover er der gyros som er en græsk måde at tilberede kebab på. Gyros betragtes som en græsk udgave af shawarma. Den kombinerer også kebab, salat og dressing, men har ofte andre toppings end det arabiske og tyrkiske svar på shawarma. Når du køber en gyros kan du ofte også vælge svinekød. I en gyros får man også hjemmelavede pomfritter i brødet. Gyros adskiller sig med toppings som tørret løg eller peberfrugter. I stedet for kebab-dressing får du tzatziki som græsk alternativ.

Med tiden har man eksperimenteret med ingredienser i shawarma. Rødkål, syltede agurker eller jalapeños er blevet valgmuligheder. Derudover prøver man også nye dressinger udover cremefraichen eller hvidløgsdressingen.

 

Da danskerne mødte shawarmaen

anders fogh rasmussen

Via Shawarma Grill House


Da shawarmaen vandt tyskernes hjerter tilbage i år 1970’erne, spredte det sig langsomt til andre vestlige lande som Danmark i 80’erne. Landets allerførste shawarma mødte danskerne i år 1980, hvor Shawarma Grill House åbnede på strøget i København. Det var ikke kun den første shawarma restaurant i Danmark, men i hele Skandinavien.

Det er en restaurant, som har fået besøg af hele tre danske statsministre. Lars Løkke Rasmussen, Anders Fogh og Poul Nyrup har alle været forbi Shawarma Grill House. Shawarmaen i Danmark og Skandinavien var en revolution. Mange danskere kendte ikke det roterende kød på spyd, som brune mænd stod og skårede i. Det var nyt, ubekendt og spændende.

 

Hvorfor savler vi over tanken om en omgang shawarma?

Retten er både det perfekte valg til natmad, tømmermænd og til nætter, hvor man er fuld og vender hjem fra byen. Kødet smager helt anderledes end hvad vi er vant til herhjemme – og vi elsker det. Retten har lidt af det hele i sig, og det er måske derfor, at den er blevet så populær. Fladbrødet, kødet, salaten, dressingen og chilien giver tilsammen en smagsbombe, som vi ikke har prøvet før.

 


Vil du prøve en ægte iskender kebab, som det laves i byen Bursa? Find fly til Bursa her.


 

0 Kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*