Soldrevne og elektriske fly: Fremtidens luftfart er miljømæssigt bæredygtig

Det er ikke kun biler, som forandrer sig: Videnskabelige fremskridt og nye teknologiske gennembrud betyder nemlig, at fly også bliver stadigt mere innovative og miljøvenlige, hvilket nu er et krav til ethvert transportmiddel.

Snart kan vi flyve med solcellefly og elfly, og det betyder, at vi forurener mindre, men frem for alt, at vi investerer i vedvarende energi. Det er en yderst signifikant nyskabelse, som vil udløse en revolution inden for luftfart, præcis som vi har er set på bilmarkedet i de seneste år. Mens det for 10 år siden var usædvanligt at møde hybridbiler eller batteridrevne biler på vejene, er det nu almindelig praksis at tage hensyn til miljøet og andre vigtige faktorer, når vi køber bil.

Hvad angår fly, så vil overgangen sikkert vare noget længere, men der er imidlertid to projekter i gang, som sandsynligvis vil ændre luftfarten for altid. Derfor er det heller ikke svært at forestille sig, at vi, om få år, kommer til at flyve i solcellefly eller elfly.

Det første er et projekt fra Solar Impulse, en schweizisk virksomhed, der blev grundlagt i 2003 af de to idémænd Bertrand Piccard og André Borschberg. De to ingeniører har gennem mange år fremmet brugen og udbredelsen af ren energi med særlig fokus på flyvemaskiner.

Deres første projekt var et soldrevet ensædet fly, som kunne lette og holde sig i luften over kortere distancer uden behov for hverken brændstof eller eksterne energikilder.

Men det var først med deres anden nyskabelse – kendt som Solar Impulse 2 – at de begyndte at sætte en historisk milepæl. Solar Impulse 2 er et ultralet fly med et vingefang, som ligner Boeing 747’s og har plads til maks. fire personer. Alle flyets overflader er dækket med solpaneler, hvilket gør, at det kan flyve og at betjeningsgrebene om bord kan anvendes.

“Vores team, som nu er på næsten 100 personer, har arbejdet på flyet i to år. De 17.000 solceller, som dækker Solar Impulse 2 omdanner solens stråler til energi, som driver motorerne”, forklarer Piccard. Han skiftes for øjeblikket med sin kompagnon Borschberg til at tage plads i cockpittet på en verdensomflyvning, som bringer deres mesterværk til adskillige lande rundt omkring på kloden. “Vi vil vise folk, hvad ren energi i realiteten kan gøre. Fremtiden afhænger af det,” siger Piccard.

Samtidigt planlægger Elon Musk, medstifteren af det gigantiske internetbetalingssystem Paypal, et eldrevet fly. “Den bedste transportmåde på langdistancer er et elektrisk jetfly, som letter og lander vertikalt”, sagde han i et interview på CNN.

Internetmagnaten, som også arbejder på private rumrejser, har allerede udtalt sig offentligt om sit projekt og siger, at han er overbevist om, at alle transportmidler i fremtiden, undtagen rumraketter, vil være eldrevne.

Hvis hans idé og Solar Impulse holder, hvad de lover, vil vi snart kunne stige om bord på teknologisk avancerede, miljøvenlige fly. Og det vil nedbringe både forurening og billetpriser.

Tekst: Andrea Indiano

Expedia
0
0

0 Kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*