Tyrkisk mad og madkultur

Tyrkisk mad og det tyrkiske køkken er et af de mest kendte og populære køkkener i verden. Tyrkisk mad stammer fra det gamle Osmannerrige, der var kendt for at have en meget rig madkultur og tradition. Her får du en masse viden om populært tyrkisk mad og madkulturen i Tyrkiet.


Tyrkisk morgenmad

via Budaviva

Tyrkisk mad har mange fælles retter med det balkanske og græske køkken, men også med mad fra Mellemøsten. Det tyrkiske køkken er kendt for at servere flere portioner, og det kan næsten bedst opleves med morgenmaden. Kahvaltı, som betyder morgenmad, består af flere ost-varianter, olivener, kirsebærsyltetøj, figner-marmelade og andet syltetøj. Grøntsager, frugter, tørrede frugter og nødder er en del af hverdagsmorgenmaden. Derudover er pålæg som honning, tahin og pekmez favoritter, som du helt klart må prøve.

Populære morgenmadsretter er æg i sucuk, som er krydrede tyrkiske pølser. Derudover er der menemen, der består af tomater, løg, grøn pepper og røræg. Börek er boller med enten ost, spinat, kartoffelmos eller kød i.

Hvis du vil vide mere om tyrkernes interessante morgenmadskultur, og finde gode cafeer og restauranter, så kan du læse et indlæg om det her.


Mange kebab varianter

kebab

Via Pixabay

Noget af det første man kommer i tanke om, når man tænker på tyrkernes mad, er kebabben. I Tyrkiet er det ofte oksekød og lammekød man forbruger, hvilket hænger tæt sammen med, at størstedelen af befolkningen er muslimer.

Blandt de mest populære kebabber er iskender, som er stegt, marineret kød i tynde skiver ovenpå lækre, tynde brødtern. Det sidste, men måske vigtigste er, når tomatsovsen og det varme smør, drysses over kødet. Det serveres sammen med grillede grønne peber og tomater og yoghurt.

Şiş kebab er en anden populær kebabret. Det består af grillede kødstykker, ofte lammekød, oksekød eller kyllingekød sammen med grøntsager som tomater og peber. Döner kebab, også kendt som shawarma, er det store spid, som man står og skærer fra. Det er efterhånden blevet til fast food mange steder. Kødet er altid marineret og krydret, og serveres med pitabrød og grøntsager. Man kan også få Adana kebab som er kendt fra byen Adana. Det er en stor portion hakket bøf, der serveres med fladbrødet lavas og andre grøntsager.

Der er utroligt mange kebabretter fra forskellige byer i landet, her har vi nævnt nogle af de mest populære.


Populære hovedretter

Fisk og delikatesse er også en meget vigtig del af maden og kulturen i Tyrkiet. Landet er omringet af hav, og derfor har der i rigtig mange år været tradition at fiske. Retter som hamsi (ansjoser) og midye (muslinger) er meget populært.

Tyrkisk mad kræver ofte at man sidder og piller meget, og forberedelsestiden kan være lang. Eksempler er ravioli, dolma eller yaprak sarması, som er vinblade eller kålblade med fyld i. Denne ret kræver at man piller meget ved bladene og folder dem ordentligt, både så fyldet ikke falder ud, men også så rullerne ser fine og pæne ud.

Mantı, som er tyrkisk ravioli, kommer i flere forskellige varianter, men blandt de mest populære er Kayseri mantısı og sosyete mantısı. Mantı serveres altid med yoghurt- og tomatsovs.

tyrkisk mad

Via Vip Alanya Dergisi


Forretter i tyrkisk mad

Tyrkerne er glade for forretter, og det serveres ofte koldt. Meze, som er ordet for forretter, kan også serveres med rakı, som er en anislikør kendt fra Tyrkiet. Meze er ofte olivener, cacık (tzatziki), kısır, som er tyrkisk bulgur salat, hyrdesalat og andre salater, syltede grøntsager og meget mere.

 


Populært takeaway

Lahmacun, pide, çigköfte og döner kebab er blandt de mange forskellige retter som er blevet populært takeaway i Tyrkiet. Lahmacun er en tyrkisk pizza som der er forskellige varianter af. Det er et tyndt brød med oksekød på. Derudover er der balık ekmek – en slags hurtig sandwich du kan få på gaderne. Det er frisk fiskefilet, der enten er grillet eller stegt og serveres med flere grøntsager i et stykke tyrkisk brød.


Drikkevarer

I Tyrkiet drikker man ofte mindre søde drikkevarer med maden. Ayran, som er en yoghurtdrik, vil du altid blive tilbudt, hvis du bestiller en kebabret. Generelt kan man sige, at tyrkere er meget glade for yoghurt og alt hvad man kan bruge det til.

Alkohol serveres ikke alle steder, men i storbyerne og i de vestlige byer er det helt normalt. Mens vin er mindre populært, er øl og raki de drikkevarer, tyrkerne forbruger mest.

Tyrkisk te og tyrkisk kaffe er til at finde alle steder, og er super populært. Lige fra morgen til efter aftensmad serverer man te og kaffe. Langt størstedelen af tyrkere ville sige, at de drikker tyrkisk te hver dag.

Om vinteren er salep meget eftertragtet. Det er en lækker hvid drik, der består af knolde fra vilde orkideer, som er blevet kogt, tørret og til sidst malet til mel. Med mælk, syukker, vanilje og kanel minder det meget om en dejlig varm risengrød.

I Danmark ville mange af os foretrække æblejuice eller appelsinjuice, men i Tyrkiet er de foretrukne juices lavet af stevnsbær, abrikoser, fersken og granatæble.


Tyrkiske desserter

baklava

Via Bekiroğlu Baklava

Tyrkerne spiser ofte deres desserter meget sparsomt. Det skyldes, at mange af desserterne er meget søde. De gennemvædes nemlig i sirup der består af sukker, vand og citron. Et eksempel er baklava, der er filodej med hakkede nødder, ofte valnødder og pistacienødder. Andre lignende lækre desserter er künefe, kadayıf og tulumba tatlısı.

Derudover er der mange desserter der består af mælk. Blandt de populære er muhallebi, tavuk göğsü, kazandibi og sütlaç.

Maraş dondurma er en helt speciel is. Den er typisk lavet af gedemælk, men laves også af komælk. Isen er kendetegnet ved at være tyk og let klistret, hvilket er grunden til, at den ofte skæres ud i stykker. Isen er hård og smelter ikke let.


Çiğ köfte

tyrkisk mad

Via OSES Çiğ köfte

En speciel tyrkisk ret er çiğ köfteÇiğ köfte er rå, fedtfri oksekød af høj kvalitet som blandes sammen med andre ingredienser som fint bulgur, peber, tomatpuré, løg, hvidløg og andre tyrkiske krydderier.

Der er dog en helt særlig måde, at forberede kødet på. Kødet bliver nemlig æltet sammen med isot og andre stærke krydderier, så det til sidst får en rigtig blød tekstur. De mange krydderier virker forbrændende på kødet, så det ikke er helt råt. Jo længere tid du udfører denne praksis, jo bedre vil teksturen blive.

Historien om çiğ köfte

En interessant historie ligger bag opfindelsen af çiğ köfte. Hvor sand historien er, vides ikke, men mange kender çiğ köfte som retten der blev lavet i Abrahams tid i byen Urfa, hvor kong Nemrut boede. Kong Nemrut ville henrette Abraham for at være vantro, og samlede derfor alt tilgængeligt brændstof i byen for at brænde Abraham ihjel. Folket, der manglede brændstof i byen måtte være kreative, og det var her en kvinde fandt en speciel måde at tilberede det rå kød på.


Kunne du godt tænke dig at prøve den tyrkiske mad i sine rigtige omgivelser? Så tjek vores rejser til Tyrkiet ud her


 

1 kommentar

  1. Publieur 16/03/2018 Svar

    Mange mange tak 🙂

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*