Valborg – En traditionsrig fest

Valborg, eller Valborgaften, er en traditionsrig fest, der stammer fra en præ-kristen festival i Tyskland. Siden 1400-tallet er Valborg blevet fejret til minde om den tyske helgen Sankt Walpurgis, som blev erklæret helgen den 1. maj. I Sverige fejres Valborg den 30. april og falder derfor perfekt i forhold til den svenske højtidsfest den 1. maj. Valborg fejres forskelligt alt efter hvor i Sverige, du befinder dig – og om du er studerende eller ej. Herunder kan du læse mere om nogle af traditionerne i forbindelse med Valborg.

valborg-bål

c: 12019 via Pixabay

 

Fest eller demonstrationer under Valborg?

Valborg er ikke rigtig en familiehøjtid i samme omfang som jul, men snarere en offentlig begivenhed. Det er derfor ofte lokale grupper og organisationer, som påtager sig ansvaret for at arrangere begivenhederne for at skabe en positiv ånd i byen. Ved Valborg er en af traditionerne blandt andet at tænde et stort bål ligesom ved heksebrændingerne i gamle dage. Heldigvis bliver ingen hekse brændt i dag, men det er derimod en hyggelig begivenhed, hvor der serveres mad og varme drikke, som kan nydes omkring det store bål.

Når bålet er ved at slukke, tager mange til barer eller begivenheder derhjemme med venner og familie. Da næsten alle i Sverige har fri 1. maj, betyder det festligheder i stor stil. Dagen efter vælger mange at blive hjemme, mens andre begiver sig ud til de traditionelle demonstrationer den 1. maj.

Demonstrationerne begyndte for mange år siden som demonstrationer for arbejderbevægelsen. I dag er det imidlertid ikke kun arbejdsbevægelsen, der ligger udenfor og demonstrerer, men også mange andre organisationer og politiske partier.

Valborg – store festligheder for alle

For studerende er Valborgaften ofte en stor fest – især i Lund og Uppsala. I Lund fejres Valborg i Stadsparken med en stor picnic, hvor alle er velkomne – unge som gamle. Her er der også kunstnere og musikere, som tilføjer en ekstra dimension til festlighederne.


Planlægger du en tur til Lund? Book dit hotel i Lund her.


I både Lund og Uppsala starter Valborg ofte to dage før med en såkaldt “skvalborg” og derefter “kvalborg” dagen før. Dagene før fejres med spil, grillmad og festligheder. I Uppsala er Valborg ofte forbundet med ”Forsränningen” – en form for flåderæs, hvor folk fra byen bygger hjemmelavede flåder, som de sejler langs Fyrisån. Til at starte med var det blot en uformel konkurrence, men det har sidenhen udviklet sig til en karneval-lignende begivenhed.

valborg-uppsala

c: Shubhesh Aggarwal via Unsplash

Uanset hvor i Sverige du er, er der en Valborg fest at tage til. Smukke bål og sjove arrangementer findes alle vegne i Sverige for hele familien – unge som gamle.

0
0

0 Kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*